Goed voor jezelf zorgen

Het is in deze tijd belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Het is voor veel mensen een lastige tijd. Er is een tekort aan zonlicht in het winterseizoen. Hiernaast zijn er vele mensen die thuiswerken en de hele dag achter hun computerscherm zitten. Het kan van belang zijn om online sociale relaties te onderhouden en je familie te bellen. Maar de hele dag op dezelfde plek zitten en naar een scherm staren bevordert de gezondheid niet. Wat kun je eten om je immuunsysteem te versterken?Je kunt voeding eten die chronische laaggradige ontstekingen remmen. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar het is zo dat bijna alle welvaartziektes en kwalen starten met verborgen, chronische ontstekingen. Wanneer je een sterk immuunsysteem hebt worden die ontstekingen snel afgevoerd en zo voorkom je chronische ziektes. Maar hoe geef je jouw immuunsysteem een boost?
Eten & Drinken
Als eerste punt is het belangrijk dat je gematigd en gevarieerd eet. Je voeding dient genoeg antioxidanten en vezels te bevatten. Wanneer je de vezels verteert zorg je ervoor dat je darmen gezond blijven. Om je immuunsysteem te helpen is het belangrijk dat je voldoende zink, vitamine C, vitamine D, vitamine E, en selenium binnen krijgt. Om dit te bereiken moet je zorgen dat je de volgende voeding binnenkrijgt: groenten, fruit, peulvruchten, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten, plantaardige oliën en vis. Zorg voor dat je zo min mogelijk bewerkte voeding en weinig toegevoegde suiker en zout binnen krijgt. Vermijd hiernaast suikerhoudende dranken. Onder de peulvruchten vallen: bonen, linzen, kikkererwten en het is van belang dat je kiest voor blikken waar geen zout of suiker aan is toegevoegd. Zo min mogelijk bewerkt dus. Bij vis gaat het vooral om vette vis, die rijk is aan omega 3-vetzuren. Vitamine D, zink en vitamine C kunnen infecties beperken. Maar het is niet altijd gemakkelijk om deze voedingsstoffen binnen te krijgen. Er is te weinig zonlicht waardoor vele mensen een tekort aan vitamine D hebben. Als je niet genoeg zon mee kunt pakken kun je de vitamine D uit supplementen halen maar dit kan ook gewoon uit normale voeding. Je kunt vitamine D goed halen uit vette vis en in mindere mate uit margarine, roomboter, vlees en andere zuivelproducten. Zink zit verwerkt in noten, peulvruchten, vlees en vis. Vitamine C is gemakkelijk om binnen te krijgen. Vitamine C staat erom bekend dat het je weerstand verbetert. Citrusvruchten zitten boordevol vitamine C, maar ook andere vitaminen en mineralen. Grapefruits, sinaasappels, limoenen, citroenen, granaatappel, kiwi’s, bessen papaja, guave en rozenbottel zorgen ervoor dat je je portie vitamine C binnen krijgt. Wat we vaak doen tijdens het eten is een limoen of citroen schijfje in het water leggen. Maar zo krijg je niet al de belangrijke vitaminen binnen. Je kunt de vruchten beter uitpersen, in het vruchtvlees zitten namelijk veel gezonde voedingsstoffen opgeslagen.
Dieet & Coronakilo's
Het is bekend dat het coronavirus zich kan nestelen in vetmassa. Het kan zo zijn dat je wat extra coronakilo’s erbij hebt gekregen. Het is belangrijk om met je gezondheid bezig te zijn maar blijf vooral weg van crash-diëten. Het kan zijn dat je uit paniek snel wil afvallen en dat je allerlei mooie resultaten ziet langskomen. Wanneer je aan de maaltijdvervangers gaat en een extreem resultaat bereikt kan dit op de korte termijn goed voelen. Maar je kunt die kilo’s zo weer erbij krijgen. Voedingsauteurs geven dit aan. We adviseren je wel om na te denken over je voeding. We weten nu welke voedingsstoffen een positieve werking hebben op je darmen, je immuunsysteem steunen en infecties kunnen beperken. Maar welke voedingsmiddelen werken het effectiefst? Hieronder volgen per categorie een top 10 aan voedingsmiddelen.
- Oesters
- Hennepzaad
- Pompoenpitten/Lijnzaad
- Cacao
- Lever (varken)
- Pijnboompitten
- Rundvlees
- Cashewnoten
- Sesamzaad
- Zonnebloempitten
Vitamine C
- Paprika
- Zwarte bessen
- Spruitjes
- Peterselie
- Boerenkool
- Kiwi
- Aardbeien
- Peulen
- Rode kool
- Olijven
Vitamine D
- Sardines
- Ansjovis
- Forel
- Zalm
- Tong
- Makreel
- Haring
- Eieren
- Yoghurt
- Kip
Vitamine E
- Tarwemekiemolie
- Zonnebloempitten
- Hazelnoten
- Pijnboompitten
- Amandelen
- Paranoten
- Pinda’s
- Garnalen
- Pistache
- Pecannoten
Selenium
- Paranoten
- Inktvis
- Tong
- Tonijn
- Chiazaad
- Kreeft/Sardines/Zonnebloempitten
- Haring
- Makreel
- Ansjovis/Cashew
- Oesters
Vezels
- Chiazaad
- Cacao
- Lijnzaad
- Gedroogde pruimen
- Linzen
- Gerst/Kokosnoot
- Lupine
- Tijgernoten (chufa)
- Tarwe/Amandelen
- Spelt
Conclusie
Het is belangrijk dat je afwisselt met het eten dat je tot je neemt. Het is niet altijd vanzelfsprekend de groenten of bijvoorbeeld citrusvruchten toe te voegen aan je lunch of diner. Daarom kan het makkelijk zijn om deze toe te voegen aan een gezonde shake. Het is belangrijk dat het fruit wat je gebruikt in je smoothies of andere verse creaties rijp is. Wanneer het fruit nog niet rijp is bevat het nog niet alle belangrijke voedingsstoffen. Overrijp is daarentegen ook niet goed en kan betekenen dat het fruit voedingsstoffen verliest. We willen je wel graag meegeven dat het niet alleen maar draait om de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Zorg dat je een ritme aanhoudt, maak die verse shakes maar beweeg daarnaast genoeg. Maak een wandeling en rook en drink niet te veel. Probeer je stress te beperken met een goede gezonde leefstijl.